15133 poze   149093 vizite

Trandafiri din seminte - experiment 2016-2017

"– Voi sunteţi frumoşi, dar sunteţi goi de înţelesuri, le mai spuse. Nu e niciun motiv să mori pentru voi. Bineînţeles, pentru un trecător obişnuit, trandafirul meu este la fel ca voi. Dar el singur este mai important decât voi toţi la un loc, pentru că el este cel pe care l-am udat. Pentru că el este cel pe care l-am adăpostit cu paravanul. Pentru că el este cel căruia i-am omorât omizile (în afară de două-trei cât să aibă şi fluturi). Pentru că el este cel pe care l-am ascultat plângându-se, ori lăudându-se, ori, uneori, chiar tăcând. Pentru că este trandafirul meu." Micul Print, Antoine de Saint Exupery


A fost prima mea incercare... Prin ianuarie 2017, cum ma plictiseam fiindca nu mai puteam gradinari, am cules cateva macese de prin gradina cu gandul sa pun semintele lor la incoltit. Si, iata, rezultatele!
Acesti doi trandafirasi sunt "bebelusii" mei. Din pacate, anul acesta am fost foarte ocupata si nu am facut poze cu tot procesul, de la semanat, germinat, pana la primele frunzulite sau primele flori... Mai am cativa fratiori, pe care nu i-am pozat. Din cate imi amintesc, o floare era simpla, portocalie, alta era roz si trandafirasul parea a fi urcator sau rambler( in genul Perenial Blue ).O parte din rasaduri le-am aruncat, nu puteam sa am grija de atatia, dar am cativa pe care i-am transplantat in ghivece mai mari si incerc sa-i iernez intr-o terasa inchisa, dar neincalzita. Sper sa reusesc, iar la primavara sa urmaresc impreuna cu voi evolutia lor.
Nu mi-am notat de la ce trandafiri am luat macesele( cred ca n-am avut multe optiuni la acea data), in total au fost seminte de la 2-3 trandafiri.
E posibil sa repet si in acest an experimentul, deja am vazut in gradina multe macese.
baby 1- 2017
baby 1- 2017
baby 1 -tufa-2017
baby 1 -tufa-2017
baby 1 floarea- 2017
baby 1 floarea- 2017
Baby 2- 2017
Baby 2- 2017
poze facute spre seara-2017
poze facute spre seara-2017

Comentarii album • 33
nina66 16 februarie 2018  
Hei ma bucur pentru asa o reusita sa-ti traiasca .
Raportează
LittleMermaid 16 februarie 2018  
Puiuti foarte frumosi si foarte promitator! Sa-ti traiasca toti! :)))
Ai luat seminte din macese "normale" sau ai incrucisat trandafirii?
Raportează
aureliap 16 februarie 2018  
Multumesc, Hilde.Am colectat semintele asa cum le-am găsit în grădină.
Raportează
flyhigh 2 decembrie 2017  
Sunt absolut superbi! Cel putin in privinta florii si a culorii..ar merita inregistrati. Ii tineti tot in ghivece peste iarna?
Raportează
aureliap 2 decembrie 2017  
Sunt mici deocamdata, foarte mici...abia in 3 ani vor ajunge o planta matura. Daca rezista...
Da, deocamdata ii tin in ghivece, intr-o terasa inchisa dar neincalzita. Sa vedem cum vor evolua in viitor. Dar nici nu se pune problema de inregistrat. Poate nu stiti ce presupune sa inregistrezi complet un trandafir. Da, asa sa-i dai un nume si sa inregistrezi acel nume e ok, nu te costa f. mult. Dar oricum, trebuie sa-i fie testate diverse caracteristici, ce tufa face, cum rezista la boli, la capriciile vremii, etc, etc. Eu personal nu il privesc decat ca pe un hobby si asa va ramane. Poate ma razgandesc daca obtin acel trandafir albastru pur pe care il cauta toti hibridizatorii( sau negru, sau curcubeu ))) Glumesc , desigur. Cel putin deocamdata genetica spune ca nu se poate obtine un astfel de trandafir.
Raportează
flyhigh 3 decembrie 2017  
:) asa spune genetica..ca nu se poate obtine..cel putin nu prin metode clasice. Uitandu-ma insa la Brachydanio rerio, care a devenit roz-fosforescent prin introducerea unei gene de coral, straina speciei, sunt convins ca vom vedea in curand si trandafiri albastri...
Raportează
aureliap 3 decembrie 2017  
Aveti dreptate, totul e posibil!
Raportează
ninapopa 8 noiembrie 2017  
Ce frumoooos! Sa-i vedem tufe mari :)
Raportează
aureliap 8 noiembrie 2017  
Multumesc! La cat sunt de mici si acum, vad foarte indepartat acel moment.
Raportează
julias 7 noiembrie 2017  
Felicitari, este o mare realizare iar bebelusii sunt superbi ! Abia astept sa le vad evolutia :) Daca repetati experimentul sper sa aveti timp sa faceti cateva poze cu procesul. Mi se pare extrem de interesant.
Raportează
aureliap 8 noiembrie 2017  
Multumesc. Si eu sunt curioasa cum vor evolua. O sa pun poze!
Raportează
inuktikut 7 noiembrie 2017  
Ce-mi plac aceste experimente! Foarte frumosi ”copiii”, sa se faca mari si infloriciosi. Multumim si pt ca ati explicat procedeul. In primavara am incercat si eu, dar fara succes. Voi urma metoda dvs in aceasta iarna, deja nu mai am rabdare. :))
Raportează
aureliap 7 noiembrie 2017  
Incercati si varianta explicata pe forumul Total Mush, cu perioada de tinut la frigider( 2 -3 luni in servetele umede) si apoi insamantat normal, ca orice floare.
Eu cred ca voi aplica ambele metode, sa vad ce imi iese.
Poate o sa pun aici si poze cu fazele experimentului din acest an, mai corup si pe altii )))
Raportează
VictoriCarol 6 noiembrie 2017  
Foarte frumosi "bebelusii " :) Dupa atata rabdare , vine si rasplata !
Raportează
aureliap 7 noiembrie 2017  
Multumesc!
Raportează
Florina 6 noiembrie 2017  
Acum am tot felul de intrebari...maceasa este mama , teoretic cunoastem cine este , dar seedingul ? Cel putin asa am vazut ca scrie pe help me find...
Raportează
floralia 6 noiembrie 2017  
Seedingul il stiu doar piciorusele albinutelor :) Aurelia ar putea si ea sa faca niste legaturi... Oricum, sunt tare incantata de rezultate! felicitari!
Raportează
Florina 6 noiembrie 2017  
Deci tatal necunoscut :-))
Raportează
floralia 6 noiembrie 2017  
Copil din flori :D
Raportează
aureliap 6 noiembrie 2017  
Nu stiu nici macar mama, ca nu mi-am notat, am zis ca tin minte, dar vad ca ma paste Alzheimerul.
Din cate am citit eu, se pot intampla doua variante, ori sa se fi autopolenizat trandafirul respectiv, ori albinele sa fi adus polen de pe un alt trandafir di apropiere. Interesant ar fi sa faci tu hibridizarea si sa alegi parintii, dar e mult de studiat. E genetica pura, am incercat putin sa deslusesc subiectul, dar sunt in ceata cu diploizi, triploizi, tetraploizi, cromozomi si alte cele...Poate la iarna mai studiez.
Raportează
violeta86 6 noiembrie 2017  
Ce frumosi. Cel alb e special cu petalele ascutite.
Raportează
aureliap 6 noiembrie 2017  
Floarea este micuta, poza fiind facuta de aproape, poate nu realizezi.... Dar petalele ascutite si le-a mentinut si dupa ce a remontat. Sa vedem cum va inflori in primavara, poate mai creste.
Raportează
Florina 6 noiembrie 2017  
Bai sunt foarte frumosi ! Acum sa le vedem tufa si rezistenta....:-)
Raportează
aureliap 6 noiembrie 2017  
Ehei si tu...o sa incep testarile, dar cica in vreo trei ani devin trandafiri maturi. Ma rog, sunt primii mei " nascuti", deci trebuie sa-i iubesc asa cum sunt, nu?!!)))
Raportează
Florina 6 noiembrie 2017  
Absolut !! Reusiti ! Ca toti copiii ! In primi ani sunt adorabili !
Raportează
Fermagrama 6 noiembrie 2017  
Felicitari ,multa rabdare, a meritat .Si mie imi place sa mi cresc florile din seminte ,dar la trandafiri nu m am gandit .Am sa pregatesc niste seminte .Astept sa vad poze noi cu Bebelusi dv.
Raportează
aureliap 6 noiembrie 2017  
Multumesc! Pe mine ma fascineaza sa cresc plante din seminte, am destul de multe in gradina mea obtinute in acest mod. Sincer, n-am crezut ca voi reusi, mai ales ca n-am respectat ceea ce am citit pe internet in legatura cu acest subiect. Poate a fost " norocul incepatorului"
Raportează
Fermagrama 6 noiembrie 2017  
Au germinat greu semintele?
Raportează
aureliap 6 noiembrie 2017  
Dureaza ...
Eu am citit intai pe acest forum, despre cum se procedeaza. Din pacate, pozele nu mai sunt disponibile, dar gasesti explicatii in engleza pe internet. www.totalmush.com/plante/index.php?topic=2718.0
Initial am vrut sa procedez intocmai, dar m-am gandit ca acelasi lucru l-as putea obtine daca as imita cumva ciclul naturii. Ideea este ca semintele sa treaca intai printr-o perioada rece , iar cand zilele s-au marit si temperatura creste, in primavara adica, semintele sa germineze.. Dar sa nu folosesc frigiderul pentru asta.
Cu macesele am procedat ca mai sus, am curatat cat am putut de bine semintele, dar n-am avut apa oxigenata, asa ca le-am pus la inmuiat pentru 24 h in apa obisnuita, calduta. Apoi am luat un pet de 5l,, am taiat la jumatate sticla respectiva, dar nu de tot, adica sa ramana ca un capac atasat de partea de jos. Pe fundul sticlei am facut cateva gauri pentru drenaj, am pus dpamant cam de 3 degete si am presarat semintele deja inmuiate peste noapte. Am acoperit cu putin pamant si am udat totul. Sticla am refacut-o folosind un scotch, i-am pus apoi dopul si am asezat-o in terasa( inchisa , dar neincalzita si unde intra mult soare, acoperisul fiind de sticla, e cumva ca o sera rece) In primavara, am vazut plantute mici rasarite, Cred ca a durat vreo 2 luni si jumatate, nu mai stiu ....Nu imi amintesc daca pamantul l-am ma udat candva sau daca a fost suficient condensul care s-a format in interiorul petului.
Raportează
Fermagrama 7 noiembrie 2017  
Multumesc frumos pentru răspuns .
Raportează
aureliap 7 noiembrie 2017  
Nu aveti pentru ce, cu multa placere v-am impartasit din ceea ce stiu si eu, nu am pretentia de a fi o metoda garantata.
Raportează
florescu 6 noiembrie 2017  
Hmmm ..Multumim de idee! Deci in 10 luni de la samanta la a doua inflorire, daca am inteles bine. Bravo!
Raportează
aureliap 7 noiembrie 2017  
Multumesc!
Primele flori apar foarte devreme dupa ce semintele germineaza.Practic , plantele au doar 10 cm si bobocel in varf, sunt tare delicati. Unii remonteaza, altii nu, probabil depinde si de soi, Am obtinut ,de exemplu, un trandafiras ce pare rambler sau urcator , care a inflorit o singura data. Poate asa va fi soiul lui, cu inflorire unica sau inca era prea mic si nu avea forta sa reinfloreasca.
Doar pozele le-am pus acum, la 10 luni de la inceperea experimentului, ele sunt de prin vara, august sa zic...
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.